fredag 26 juni 2009

Russin- och solrosbröd













Jättegott och saftigt bröd som håller sig färskt länge. Med mycket små mängder jäst blir det lite av ett surdegsbröd. Jättebra styrketräning för för den som blandar degen för hand, kan jag lova. Själv har jag ingen degmaskin eller ens en elvisp med degkrokar, så det blir inte så ofta jag kavlar upp ärmarna och gör detta underbara bröd.
..............................
Dag 1
Grov fördeg
2 ½ dl vatten
5 dl grovt rågmjöl, 250 g
5 g jäst


Blanda i 10 minuter och låt därefter jäsa övertäckt på bänken över natten.

Dag 2
2 ½ dl kallt vatten (15 grader)
¼ pkt färsk jäst
1 msk olivolja, 10 g
6 ½ dl vetemjöl special, 380 g
½ msk mörk sirap, 10 g
½ dl solrosfrön, 30 g
½ dl russin, 30 g
1 msk salt, 20 g

Arbeta ihop fördegen och alla ingredienser utom saltet i cirka 5 minuter. Tillsätt saltet och kör degen ytterligare 5 minuter i degblandaren. Slå upp degen i en mjölad långpanna. Plasta degen och jäs den i cirka 60 minuter i rumstemperatur. Stjälp upp degen på en mjölad bänk. Forma degen till längder och skär dessa i små bitar och placera bitarna på en oljad plåt. Låt bullarna jäsa ytterligare i 30 minuter. Grädda bullarna i 250 grader i cirka 4-5 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

..............................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar