torsdag 8 oktober 2009

Rönnbärsgelé

Det finns gott om rönnbär i år. Jag gav mig på att försöka binda en krans av rönnbärskvistar, det blev väl inte så värst lyckat, men rönnbärsgelé blev det i alla fall, härlig rosaskimrande färg gav de rödaste rönnbären. Jag tycker om beskan i gelén men ett tips är att ge bären en frostknäpp i frysen (eller om man bor norröver vänta tills de blivit naturligt frostnupna) då mildras beskan. Har också hört att de ljusare, mer orangea bären är mildare än de knallröda jag använde, om det stämmer vet jag inte riktigt.
Plockade också en massa rönnbär och trädde upp på trådar, för att torka och göra en rönnbärskrona av när det blir jul.
................................
Recept:

3 liter rönnbär
2 tsk citronsyra
1 kg socker per liter färdig saft

Lägg bären i en stor gryta och täck med vatten. Koka i cirka 25 minuter. Rör ner citronsyran och låt rinna av genom en silduk. Detta tar ganska lång tid så låt gärna saften rinna under natten.

Koka upp saften och tillsätt 1 kg socker per liter saft. Låt saften koka upp och skumma sedan väl. Slå på rengjorda burkar.

................................

Har man ingen silduk så går det bra att använda en linne- eller bomullshandduk som du fäster med gummiband kring benen av en uppochnedvänd pall. Använd inte en handduk du är rädd om, det blir svårt att få bort fläcken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar